Om Sollerö Jordgubbar
Sollerö Jordgubbars grundare, Janek Blachowski, kom till Sverige från Polen när han var i 20 års åldern. Han träffade då sin blivande fru Alice på Sollerön och bosatte sig senare på ön. De fick tre barn ihop och två av dem är nu involverade i företaget. Peter, den yngste sonen, sköter försäljningen av bär över telefon där kunderna beställer från annons. Företaget startades för ca 20 år sedan av Janek i byn Utanmyra på Sollerön. Där odlade man sen tidigare olika grödor för att det var mycket bra odlingmark.

Med tiden har företaget utvecklats mycket i både skala och bärsorter, bl.a. hallon. För varje säsong har vi utökat odlingsmarken och är nu uppe i 10Ha för jordgubbar och en 125 meters "tunnel" för hallon. Vi är just nu den enda bärodlingen i Siljansområdet. Vi odlar flera olika sorter av jordgubbar för att mogna olika veckor under sommaren.

Tunneln är avsedd för att förlänga växtsäsongen och minska användandet av bekämpningsmedel eftersom man planterar i mypexduk så kommer det inte upp något ogräs runt plantorna. Tunneln minskar behovet att bespruta mot svamsjukdomar eftersom det hålls torrare i tunneln än på friland. I tunneln använder vi droppbevattningssystem för gödning och bevattning. Det gör att plantorna tar upp näringen snabbt. Intresset för tunnelodling av bär är stort och ökar hela tiden i Europa. Det är det nya moderna sättet att odla bär på. Att odla bär i tunnel har en mycket tydlig miljöprofil. Då bären utvecklas utan att bli utsatta för nederbörd kan man alltid plocka bären, oavsett väderlek.

Vi beräknar att skörda jordgubbar mellan Juni och September varje år.
Välkomna!